Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Dangeručio gatvė

Dangerutis



Dangerutis (kiti vardai: Daugėrutis, Daugerutis, Daugirutis) buvo Lietuvos kunigaikštis 13 amžiaus pradžioje. Minimas Henriko Latvio "Livonijos kronikoje". Nors kituose šaltiniuose jo vardas neminimas, tačiau Dangerutis laikomas įtakingiausiu lietuvių kunigaikščiu iki Mindaugo.

Tai antrasis Lietuvos kunigaikštis (po Žvelgaičio), kurio vardas žinomas iš patikimų šaltinių.

Dangerutis ne kartą puolė latvių ir estų žemes. Kur buvo jo valdomos žemės, nėra žinoma. Jersikos kunigaikštystės (Latgaloje) kunigaikštis Visvaldis buvo vedęs Daugeručio dukterį. Tuo pačiu jis apsaugojo savo kunigaikštystę nuo lietuvių antpuolių, bet turėjo remti lietuvius žygiuojančius plėšti tolimesnių žemių.

1213 m. Dangerutis išvyko į Naugardą, greičiausiai siekdamas sudaryti sąjungą prieš vokiečius su Didžiojo Naugardo kunigaikščiu Mstislavu Narsiuoju. Grįžtant namo Dangerutis pakliuvo į kalavijuočių nelaisvę ir, įkalintas Cėsių pilyje, 1213 m. nusižudė. Jo žemes, kol jis buvo kalinamas, užgrobė kiti lietuvių kunigaikščiai. Istorikai (pvz., Edvardas Gudavičius) spėja, kad jo žemių užgrobimas ir paskatino Dangerutį nusižudyti.

Pagal T. Narbutą – XIII a. lietuvių kunigaikštis, karo dievo Kovo žynys. Dangeručio centrinė pilis buvo ant Senojo Daugėliškio piliakalnio. Narbutas mini, kad žynys nelaisvėje persivėręs kalaviju, o lietuviai atgavę kalaviją jį paskyrę karo dievui bei nešdavosi į mūšius, kur jis lietuviams padėdavęs kovoje.

Vilniuje yra Dangeručio gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Verkių seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai