Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
M. Pretorijaus gatvė

Matas Pretorijus



Matas Pretorijus (Matthäus Prätorius; ~1635 - 1704) - vienas žymiausių Vakarų Lietuvos ir Prūsijos istorikų, etnografų, mitologų. Lietuvių raštijos darbuotojas.

Gimė Klaipėdos krašte dirbusio diakono Kristupo Pretorijaus, atvykusio iš Branderburgo Markos, šeimoje. Iš motinos pusės galimai giminiavosi su Jonu Bretkūnu. 1655-1657 m. studijavo Karaliaučiaus universitete, nuo 1657 m. - Rostoko universitete. 1660 m. tapo laisvųjų mokslų ir filosofijos magistru. Mokėjo vokiečių ir lietuvių kalbas, į lietuvių kalbą vertė giesmes. 1661 m. pradėjo dirbti Klaipėdos lietuvių kunigo Jono Lėmano padėjėju, 1663 ar 1664 m. persikėlė į Nybudžius. Ten rinko etnografinę, kalbinę, istorinę medžiagą. Remdamasis surinkta medžiaga, amžininko Kristoforo Hartknocho, Bretkūno ir kitomis kronikomis parašė veikalą „Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla“ (Deliciae Prussicae oder Preussische Schaubühne). Dėl šio veikalo kilo konfliktas su Hartkonchu ir liuteronų bažnyčia, todėl Pretorijus 1685 m. perėjo į katalikybę ir išvyko į Olivos vienuolyną Lenkijoje. Dirbo Žečpospolitos karaliaus istoriografu.

Mato Pretorijaus veikalas „Prūsijos regykla“ yra vienas svarbiausių vėlyvųjų baltų mitologijos ir etnografijos šaltinių.

Bibliografija:

„Taikos trimitas“ (Tuba pacis, 1685 m.)
„Karalių skydas“ (Scutum Regium, 1685 m.)
„Gotų pasaulis“ (Orbis Gothicus, 1688-1689 m.)
„Gotų Marsas“ (Mars Gothicus, 1691 m.)
„Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla“ (Deliciae Prussicae oder Preussische Schaubühne, 1698 m.) - 18 knygų rankraštis, nebuvo išleistas.

Vilniuje yra M. Pretorijaus gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Pilaitės seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai