Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Vokiečių g. 16


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Vokiečių g.
Išsamiau apie Vokiečių g.

Vilnius, Vokiečių g. 16, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Vokiečių g. 16, Vokiečių g. 18, Vokiečių g. 20, Vokiečių g. 24, Vokiečių g. 26
Metai: 1916
Nuotraukos ID: 2174

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Vokiečių g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

272. GYVENAMASIS NAMAS, gotikos, ankstyvojo ir brandžiojo klasicizmo laikotarpių pastatas (AtR 48). 3 korpusai supa siaurą pailgą, į p. kiek platėjantį kiemai Įvažiavimas š. pusėje jį jungia su Muziejaus g., r. pusėje — su gretimu kiemu (vakaruose nuo gretimo kiemo jis atskirtas metaline tvorele, jungiančia v. korpuso p. dalį su kitu kvartalo namu). R. ir p. korpusus jungia neseniai pastatytas namas. Jame įrengtas įvažiavimas, jungiantis šio ir gretimo namo kiemą. Pagr. (š.) fasadas yra ištisinėje gatvės namų fasadų eilėje. Namas aukštesnis negu gretimi 2 aukštų namai, monumentalesnių negu jie proporcijų. R. ir v. korpusų dalis iš gatvės pusės trijų, dalis iš kiemo pusės ir p. korpusas — dviejų aukštų. Sujungti r. ir v. korpusai yra netaisyklingos U raidės plano, p. korpusas — pailgo stačiakampio plano. Iv. dydžio patalpos išdėstytos viena eile, keletas jų (v. korpuse) — dviem; dalis — pereinamos. Į patalpas įeinama iš kiemo. Viena II aukšto patalpa yra virš kiemo š. dalies (matyt, čia anksčiau būta dengtos galerijos). P. korpuso I aukšto r. gale yra patalpa su senovine mėsos rūkykla ir dideliu apačią platėjančiu dūmtraukiu. Pamatai iš akmenų su plytų intarpais, sienos plytų mūro, tinkuotos. R. ir v. korpusų dviaukštės dalys atskirtos nuo kitų dalių ir namų gaisrasienėmis. V. ir p. korpusų gotikinius rūsius ir dalį I aukšto patalpų dengia cilindriniai ir kryžminiai skliautai (I aukšte kai kurie jų su liunetėmis). Kitos patalpos su plokščiomis monolitinio gelžbetonio ir medinėmis perdangomis. Stogai dvišlaičiai, dengti čerpėmis.
Pagr. fasadas klasicistinis. Puošniausias III aukštas: langai su apvadais, išryškintomis palangėmis, kurias iš abiejų pusių laiko gembės. Palangių kraštai ir jas jungianti juosta suskaidyta smulkiomis vertikaliomis reljefinėmis linijomis. Pastogę juosia puošnus frizas su triglifais ir metopomis, papuoštomis augalinių motyvų reljefais, bei karnizas su dantukais. II aukšto langai aukštesni, su apvadais, papuošti tiesiniais sandrikais. I ir II aukštą skiria plati tarpuaukščio juosta. Vertikaliai I aukštą į 4 dalis skaido 5 rustuotos mentės. 3 nišose yra platūs langai; r. pusėje vietoj antrojo lango yra stačiakampė įvažiavimo anga. Kiemo fasadai be dekoro; dauguma jų su karnizais. R. korpuso r. pusė su frontonu ir parapetu.
Namas statytas XVI a. pr. Priklausė didikams (1525 S. Kiškai, vėliau Pociejams). Manoma, jog tuo metu gotikinio namo fasadą puošė spalvoti feodalų herbai. Po gaisrų XVIII a. II pusėje buvo perstatytas. Po rekonstrukcijos (manoma, kad jos projekto autorius yra Martynas Knakfusas) namas įgavo klasicistinių bruožų. 1790 jis priklausė daktarui Liubošicui, o XIX a. pr. atiteko marijavičių vienuolynui. Tuo metu name buvo butai, stiklių dirbtuvė, užeiga, parduotuvės. XX a. pr. perstatyti korpusai, pakeisti II aukšto fasadai. Per II pasaul. karą namą nuniokojo gaisras. Po karo atstatytas (išskyrus dalį tarp r. ir p. korpusų). XX a. 7 d-metyje kapitališkai suremontuotas, vėliau (1971—74) vėl buvo remontuojamas. Name yra butai.
Marija Purvinienė
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai