Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Didžioji g. 25


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Didžioji g.
Išsamiau apie Didžioji g.

Vilnius, Didžioji g. 25, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Didžioji g. 25, Didžioji g. 27, Didžioji g. 31, Didžioji g. 33, Vokiečių g., Vokiečių g. 2
Metai: 1901
Autorius: Fleuri S.
Nuotraukos ID: 402

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Didžioji g. | Vokiečių g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

144. ANTOKOLSKIO NAMAS, gyv. namas {IR 25), priklausęs M. Antokolskiui. Stovi gatvės v. pusėje. Plytų mūro, 6 korpusų su 2 vidaus kiemais (gatvės korpusas trijų aukštų, kiti — dviejų), sudėtingo plano, 28 butų (I aukšte prie gatvės yra „Ramunės" siuvykla). Pagr. (r.) fasadas yra ištisinėje Gorkio g. namų fasadų eilėje. Namas statytas XV a. pabaigoje ar XVI a. I pusėje, ne kartą perstatytas. 1973 rekonstruotas pagal architektės Ninos Masaitienes projektą. 1872, vedęs Eleną Apatovą, namą kaip kraitį gavo skulpt. Markas (Morduchas) Antokolskis ir pavedė jį tvarkyti savo tėvui. Spėjama, kad jo giminaičiai, norėdami nuslėpti M. Antokolskio tėvo, smuklininko, profesiją ir skulptoriaus tikrąjį vardą bei gimimo vietą, prie šio namo įvažiavimo angos sienos XX a. pr. pritvirtino memorialinę lentą. Joje įrašyta, kad skulptorius gimė ir gyvena šiuose namuose. Antokolskio amžininkai {Vladimiras Stasovas) teigė, kad jis gimė ir augo tėvo name Subačiaus gatvėje. Skulptorius daugiausia gyveno V. Europoje. Šiame name jis lankydavosi, būdamas Vilniuje. 1903 Vilniuje buvo pastatytas jo sukurtas paminklas Jekaterinai II (1915 išvežtas į Rusiją). Pav. L: Jurkštas V. Kur gyveno didysis skulptorius . — Švyturys, 1975, Nr. 23; Drėma V. ,,Kur gyveno didysis skulptorius". — Švyturys, 1976, Nr. 6.

Apolonija V a! Juškevičiūtė

145. GOTIKINIAI IR RENESANSINIAI RŪSIAI, seniausia gyv. namo dalis {AtV 43). Yra namo p. r. pusėje, po seniausiais p. v. ir š. r. korpusais, skiriamais įvažiavimo angos. P. v. korpuso rūsiai kampinio plano, š. r. korpuso rūsio patalpos išdėstytos l eile. P. v. rūsio p. v. dalis gotikinė, š. r. dalis — renesansinė. S. r. korpuso rūsio 3 patalpos prie gatvės yra gotikinės, kitos — renesansinės. P. v. korpuso viduriniame gotikiniame rūsyje buvo laiptai į dar giliau esančią patalpą. Praeityje į abiejų korpusų rūsius buvo įeinama iš gatvės. Dabar į p. v. korpuso rūsį įeinama iš laiptinės, į š. v. — iš kiemo. Rūsių sienos plytų ir lauko akmenų mūro, netinkuotos. Daugelis patalpų su cilindriniais, viena su kryžminiais skliautais, kai kurios turi naujas gelžbetonio perdangas.

XV a. ar XVI a. I pusėje sklypo šonuose galais į gatvę pastatyti 2 stačiakampiai namai su rūsiais. Jie buvo būdingo gotikinio 3 dalių plano, XVI a. II pusėje ar XVII a. pr. prie gatvės jie buvo sujungti, š. r. korpusas pailgintas į kiemą. Po naujomis renesansinėmis dalimis t. p. įrengti rūsiai. 1973 namas rekonstruotas pagal archit. Ninos Masaitienes projektą, rūsiai suskirstyti į mažus sandėliukus. Pav.

S: PKIA, f. 5, b. 110 (Senamiestis. Kvartalo Nr. 34 tyrimo darbų žurnalas). Algė Jankevičienė
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai