Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Didžioji g. 24


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Didžioji g.
Išsamiau apie Didžioji g.

Vilnius, Didžioji g. 24, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Didžioji g. 24, Didžioji g. 26, Didžioji g. 28, Didžioji g. 30, Pilies g. 21
Metai: 1953
Nuotraukos ID: 2191

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Didžioji g. | Pilies g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

153. PIRKLIŲ GILDIJOS NAMAS, gotikos, renesanso ir ankstyvojo klasicizmo laikotarpių pastatas (AtR 35). Vyrauja ankstyvojo klasicizmo formos. Du kampinio plano korpusai "(v. — prie gatvės ir r. — kieme) iš 3 pusių supa beveik stačiakampį kiemą, v. pusėje įvažiavimu sujungtą su Gorkio g., iš p. pusės uždarytą gretimo pastato. Pagr. (v.) fasadas yra ištisinėje Gorkio g. fasadų eilėje. Namas aukštesnis už gretimus pastatus. V. korpusas triaukštis, r. — dviaukštis. Viso namo planas primena ištęstą į plotį U raidę. Abu korpusus skaido skersinės kapitalinės sienos. Patalpos išdėstytos 3, 2 ir l eile. j I aukšto patalpas patenkama iš įvažiavimo ir kiemo, į kitus aukštus — per viduje įrengtas gelžb. laiptines: iki 1985 jos buvo medinės. Beveik po visu namu esantys rūsiai, įvažiavimas ir kai kurios I aukšto patalpos turi cilindrinius ir kryžminius skliautus, dalis v. korpuso II aukšto patalpų — kryžminius; čia sienose yra nišų su segmentinėmis arkomis. V. korpuse išliko gotikinių sienų ir eksterjero renesansinio sgrafitinio ornamento fragmentas pagr. fasade. Pamatai akmenų ir plytų mūro, rūsiai ir storos sienos plytų mūro. Fasadai tinkuoti. Dalis perdangų — gelžbetoninės, plokščios. Stogas dengtas čerpėmis. V. korpuso stogas laiptuotas, su 2 skirtingais nuolydžiais.

Simetrišką, santūrių klasicistinių formų pagr. fasadą skaido stačiakampiai langai. II aukšte jie didžiausi, su neoklasicistiniais apvadais. Jie ir fasado viduryje esanti įvažiavimo anga papuošti tiesiniais sandrikais. Siame aukšte išlikę sgrafitinių ornamentų. III aukšto langai su šiauresniais apvadais. Pastogę juosia siauras karnizas. Fasadą praturtina barokinis laiptuotas dviejų skirtingų nuolydžių stogas. Kiemo fasadų pastoges juosia karnizas. V. korpuso fasadą pagyvina pusapskritė įvažiavimo arka. Šio korpuso palėpėje matomi gretimų namų gotikiniai frontonai. P. frontonas gerokai mažesnis, jį skaido įv. dydžio smailiaarkės nišos ir horizontalios reljefinės juostos iš galais sumūrytų plytų. Didesnįjį (š.) frontoną skaido įv. dydžio pusapskritės nišos ir tokios kaip p. frontono reljefinės juostos.

XVI a. pr. šioje vietoje stovėjo šiek tiek atitrauktas nuo gatvės mūrinis namas: dalis jo sienų ir frontonų išliko. Pirmą kartą ist. šaltiniuose paminėtas 1576. XVI a. pab. priklausė LDK iždininkui L. Manoničiui, o nuo 1608 — Ašmenos aps. gyventojams Maksimovičiams. Jame buvo įsikūrusi Vilniaus pirklių gildija. XVII a. praplėstas iki gatvės. Namo pagr. renesansinį fasadą dengė tamsiai pilkas tinkas, puošė balti sgra-fito ornamentai. Pastate būta smuklių, sandėlių. 1730 priklausė Davido-vičiams. Po 1749 ir 1775 gaisro buvo rekonstruotas ir išplėstas, užstatytas III aukštas, kieme sumūrytas naujas (r.) korpusas. 1779 namas parduotas pirkliams Domanskiams. 1790 priklausė H. Domanskiui. Name buvo ir parduotuvių. 1843 pastatas triaukštis, panašus į dabartinį. 1853 atiteko D. Grilevskojui. Po XIX a. pab.—XX a. pr. rekonstrukcijų fasadai prarado stilinius savitumus, buvo suskaidyti stačiakampiais langais. Po II pasaul. karo namas keletą kartų remontuotas. Iki 1983 buvo butai, prekybos patalpos. Nuo 1983 namas remontuojamas ir iš dalies restauruojamas (architekčių Aldonos Stiklerienės ir Giedrės Juknevičienės projektas). Per remontą pagr, fasade atidengta sgrafitinių ornamentų, paliktas mažas autentiškas fragmentas. Name įsikurs Epidemiologijos, mikrobiologijos ir higienos in-to administracija, bus įrengtos laboratorijos. Pastogėje yra restauruoti abu gotikiniai gretimų namų frontonai. Pav. L: Jankevičienė A. Po Mažosios gildijos skliautais. — Lit-ra ir menas, 1985.VIII. 10. 5: PKIA, f. 5, b. 710 (Dambrauskaitė T. ir kt., Senamiesčio regeneracija), Ip. 92—103. Marija Purvinienė
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai