Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Trakų g. 2


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Trakų g.
Išsamiau apie Trakų g.

Vilnius, Trakų g. 2, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Trakų g. 2
Metai: 1930
Autorius: Bulhakas J.
Nuotraukos ID: 1835

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Trakų g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

376. UMIASTOVSKIŲ RŪMAI, Paminklų apsaugos ir kraštotyros draugijos centro tarybos prezidiumo rūmai, XVIII a. II pusės pastatas (AtV 92) su neoklasicistiniais fasadais. Stovi prie Komjaunimo ir Trakų g. sandūros. Priešais v. (Komjaunimo g.) fasadą yra aikštelė. Pagr. (p.) fasadas kiek išlenktas. Jis yra ištisinėje Trakų g. namų fasadų eilėje. Rūmai iš 3 pusių supa pailgą (p.—š. kryptimi) pusiau uždarą kiemą. Įvažiavimas p. pusėje jį jungia su Trakų gatve. Rūmai 2 aukštų, tik v. sparnas iš kiemo pusės turi 2 aukštus ir pusaukšti. Planas primena siaurą U raidę. Dauguma patalpų išdėstyta 2 eilėmis, dalis — anfiladiškai. Po dalimi rūmų yra rūsys. Rūmai plytų mūro, tinkuoti. Įvažiavimas su cilindriniu skliautu. Stogas dengtas čerpėmis.
Pagr, fasadas yra 31,6 m pločio. Jo vid. dalį išryškina iškyša, su stačiakampe Įvažiavimo anga, II aukšto piliastrai ir trikampis frontonas virš jų. Frontono timpane — 2 kartusai, turintys Umiastovskių herbų elementų. Fasado r. pusėje po masyviu balkonu yra portalas. Tarpuaukštį žymi siauras karnizas.
Abiejų gatvės fasadų I (cokolinis) aukštas rustuotas; jo sienos į gatvės pusę storesnės už II aukšto. Virš stačiakampių langų išryškinti raktai. II aukšto langai su siaurais apvadais. Abiejų aukštų langai išdėstyti tolygiai. Pastogę juosia karnizas. Fasadų sienų susikirtime yra niša; joje 1973 pastatyta Stanislovo Kuzmos skulptūra ,,Sargybinis". Kiemo fasadų pastoges juosia karnizai. Kiemo p. gale yra didelis (8X8 m) gelžb. balkonas, juosiamas baliustrados; atitrauktus nuo v. ir r. sienų jo kraštus laiko gembės. Balkone ant pjedestalo yra nežinomo autoriaus sukurta antikinių formų moters statulėlė. II aukšto patalpose išlikę lubų lipdinių, koklinių krosnių, spalvoto marmuro židinių, sietynas, pirmame aukšte yra medžio raižybos.
Iki XVIII a. vid. sklype, kuriame yra A, manoma, buvo keletas medinių pastatų. Kada ir kas šiame sklype po 1748 gaisro pastatė mūrinį pastatą, nežinoma. 1790 stovėjo bajorės Inčikovos 2 aukštų mūriniai rūmai. Jau U raidės plano, tik jų r. sparnas buvo trumpesnis už vakarinį. Sklypas buvo Vilniaus v. pakraštyje. Iš v. jį juosė miesto gynybinė siena su Trakų vartais (Trakų g.). Dėl tokios situacijos rūmai buvo pastatyti pagr. fasadu į Trakų traktą (dab. gatvę). Vėliau rūmai priklausė Lisovs-kiams, o XIX a. viduryje juos įsigijo dvarininkas Kazimieras Umiastovs-kis. 7—8 d-metyje rūmai rekonstruoti: fasadai pertvarkyti pagal rusų klasicizmo pavyzdinius projektus. Tokie neoklasicistiniai, bemaž nepakitę jie išliko iki šių dienų. XX a. pr. rūmai atiteko Janinai Umiastovskai (vėliau tapusiai grafiene Korvin-Mi-levska). 1909 ir 1914 buvo remontuojami; pakeistos medinės lubos, stogas perdengtas čerpėmis, sutvarkyta fasadų tinko danga. Rūmuose yra įsikūrę Paminklų apsaugos ir kraštotyros d-ja (nuo 1962), Teatro ir muzikos muziejus ir kitos įstaigos; dalį užima butai.
S: PKIA, f. 5, b, 684 (Jurkštas J., Vilniaus senamiesčio kvartalo Nr. 28 ist. tyrimai).
Vytautas Jurkštas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai