Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Arklių g. 4


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Arklių g.
Išsamiau apie Arklių g.

Vilnius, Arklių g. 4, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Arklių g. 4
Metai: 1955
Autorius: Mockus A.
Nuotraukos ID: 2243

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Arklių g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

28. GYVENAMASIS NAMAS, gotikos ir iš dalies renesanso pastatas (AtR 4). Jį sudaro du beveik lygiagretūs atskiri korpusai, šonais prisiglaudę prie gretimų Arklių g. r. pusės pastatų. Tarp korpusų yra kampinio plano kiemas nuo gatvės atskirtas aukšta mūro tvora su vartais. Korpusai dviaukščiai, su aukštais vienašlaičiais frontonais. Patalpos išdėstytos viena eile, tarp kambarių yra siauresnės priemenės. Įeinama iš kiemo. Korpusai plytų mūro, tinkuoti, dengti čerpėmis. Daugelis abiejų korpusų I aukšto patalpų turi cilindrinius skliautus. Gotikinio š. korpuso rūsiai su cilindriniais skliautais, sienose yra įv. formų nišų. Šio korpuso gatvės fasade restauruotas gotikinis mūras; yra įstrižai dėtų plytų frizas. P. korpuso gatvės frontone yra 3 žemėjančios smailiaarkės nišos. Kiemą nuo gatvės skiriančios tvoros apatinėje dalyje yra gotikinio mūro. Tvora su čerpių stogeliu ir karnizu.
XV a. pab.—XVI a. I pusėje pastatytas vienaukštis 2 patalpų š. korpusas su rusiu; XVI a. vid, jis pailgintas (j kiemo gilumą). XVI a. pab. išmūrytas p. korpusas ir tvora prie gatvės. XVII a. užmūryti ankstesni tvoros varteliai, tvora paaukštinta, virš vartų padarytos nišos. XVII a. pab. abu korpusai priklausė pirkliui Cechanavičiui, 1777 atiteko Vilniaus burmistrui F. Kosobudskiui, 1787 — burmistrui Jonui Dubinskiui. XVIII a. viduryje š. korpusas degė ir buvo atstatytas iš dalies mediniu II aukštu (1787 jis jau buvo mūrinis). XVIII a. pab. korpusus kiemo r. pusėje jungė medinis ūk. pastatas. XIX a. II pusėje prie gatvės buvo pastatytas v. korpusas (1946 nugriautas). Pagal architekčių Birutės Petravičiūtės ir Elenos Urbonienės projektą namas 1984 restauruotas. Pav.
S: PKIA, f. 2, b. 660, lp. 1—10 (Urbonienė E., Pastatų Vilniuje, Arklių g. 4, archit. tyrimai); f. 5, b. 68, lp. 1—2 (Legaitė R., Gyv. namas Vilniuje, Arklių g. 4); b. 136, lp. 1—8 (Dambrauskaitė T., Statkutė A„ Gyv. namas Vilniuje, Arklių g. 4).
Vytautas Levandauskas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai